Am solicitat -in numele asociatiei DUNOS- d-nului primar al comunei Dumbravita, Szilagyi Geza in conformitate cu legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public datele legate bugetul localitatii, inclusiv executia bugetara pe anul 2010 si 2024. Noua ni s-a parut ca elaborarea bugetului este cel mai important demers din acest an.
Am cerut acest lucru pentru a infoma cetatenii prin intermediul paginii noastre web asupra proiectului de buget pentru anul 2012 dar si a datoriilor comunei Dumbravita. Raspunsul primit a fost conform obiceiului d-nului primar: ori tergiversarea ori « este afisat bugetul la avizierul primariei ».
Mai mult, am solicitat d-nului primar conform Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, sa dispuna organizarea unei dezbateri publice asupra proiectului de hotarare privind ,, aprobarea bugetului local pe anul 2012 al comunei Dumbravita” . Dupa cum v-ati dat seama suntem departe de avea o primarie deschisa spre o atfel de abordare.
Pentru noi ar fi fost un exercitiu democratic de implicare a cetatenilor in principalul subiect care ne intereseaza pe toti: unde sunt/se duc banii nostri?
D-nului primar Szilagyi Geza i-ar fi adus un plus de contact cu cetatenii si astfel de un plus de realism in proiectarea bugetului. Apreciez pe de alta parte faptul ca bugetul a fost pentru prima data reintors in comisii pentru a fi discutat detaliat si tot pentru prima data d-nul viceprimar a prezentat lista strazilor care vor fi asfaltate. Faptul ca ele nu sunt afisate oficial (pe site-ul primariei sau pe avizier) ma determina sa ma gandesc ca ele nu sunt asumate si de d-nul primar. Recunoasc ca este o gandire conditionata de experientele din anii trecuti la care promisiunile verbale erau multe, iar realizarile infime (in cazul asfaltarii strazilor practic nule, zero km).
Inteleg psihologia unui om aflat la conducere aproape de 20 ani si care nu a trebuit pana acum sa dea socoteala nimanui (din varii motive pe care nu le vom analiza aici). Este sindromul omului care are convingerea ca este foarte bun in ceea ce face si i se cuvine totul. Studiile arata ca omul ajuns la putere i se modifica perceptia asupra regulilor societatii, in sensul ca „ceilalti” trebuie sa le respecte iar „potentatul” nu. Este ceea ce se numeste dublul sistem valoric.
Modul discretionar de a conduce se transforma cu timpul cu impresia ca ceea ce ai in grija este proprietatea ta si poti face ce vrei cu bunul public (si cu bugetul). Modalitatea in care transfera peste 3 milioane Euro in asociatiile conduse chiar de el este doar o modalitate particulara de a actiona. Desigur ma mira indolenta (sau mai bine zis neputinta) Consiliului Local Dumbravita care ar trebui sa fie organul de corectie al acestei situatii aberante. Din acest motiv sper ca noul Consiliu sa aiba oameni mai puternici, mai capabili si mai responsabili (indiferent de culoarea politica). Doar atunci primarul va fi obligat sa fie si trasparent si sa puna in aplicare ce au stabilit in mod democratic membrii Consiliului local.
Sunt curios cate nereguli au constatat organele de control ale statului care au trecut pe la Primaria Dumbravita (evident daca au finalizat cercetarile si ne pot spune rezultatele). Stiu ca pot fi erori umane, problema este sa nu fie neglijente crase, abuzuri sau chiar furturi din banul public. Deoarece m-ar supara sa fim luati de prosti cu totii.
Impresia mea este ca Primaria Dumbravita se conduce „dupa ureche” si acest lucru ne aduce prejudicii deoarece tot noi platim apoi greselile executivului. Pentru a va da doar un exemplu elocvent este modul in care s-a conceput reteaua de canalizare in Dumbravita.
Daca stati de vorba cu d-nul primar veti vedea ca este departe de a recunoaste macar ca reteaua a fost gresit proiectata (ca sa nu spun si executata). Primul demers pe care-l astept de la un om (indiferent de functie) este sa recunoasca cand a gresit. Apoi astept sa propuna (sau sa asculte) solutii de rezolvare concreta.
Din pacate am o concluzie ingrijoratoare pentru noi toti: conduita primarului nu se schimba de la sine iar Dumbravita noastra ramane tot asa daca nu ne implicam mai mult in schimbare. Asta inseamna ca luam atitudine si spunem ce gandim si de ce avem nevoie pentru bunul mers al localitatii din care facem parte.
Recunosc ca ma simt usor inconfortabil cand scriu acest articol. Asta deoarece imi dau seama ca optiunile noastre sunt limitate: ajungem la persoane si in final la alegeri. Si asta inseamna deja ca intram in ceea ce am evitat pana acum: in politica (fie ea si locala).
Sa ne dea bunul Dumnezeu puterea de a face ce este corect!
Sarbatori fericite!
Related posts:
Comentarii recente