Potrivit unui studiu din 2006 realizat de oamenii de ştiinţă de la Harvard şi Mount Sinai, există cinci substanţe chimice care au efecte negative asupra dezvoltării creierului copiilor mici sau al fetuşilor: plumbul, metil-mercurul, bifenilii policloruraţi (se găsescu în transformatoare, motoare şi condensatori), arsenicul (poate fi găsit în şi în apă şi în sol) şi toluenul (se foloseşte în diluant, lac de unghii şi produse pentru bronzat). Iar expunerea la aceste cinci chimicale a fost asociată cu diferite schimbări în dezvoltarea neuronilor, dar şi cu performanţe reduse la şcoală, comportamente nocive şi coeficiente reduse de inteligenţă în rândul copiilor.
Recent, aceiaşi cercetători au adăugat pe listă alte şase chimicale industriale nocive care pot dăuna dezvoltării creierului: mangan (se găseşte chiar în apa potabilă şi duce la hiperactivitate şi performanţă redusă la calculele matematice), fluor (poate duce la scăderea cu şapte puncte a coeficientului de inteligenţă), clorpirifos, diclordifeniltricloretanul, tetracloroetilenă, şi eteri de difenil polibromuraţi - acestea se găsesc în pesticide şi solvenţi şi pot provoca probleme în dezvoltarea socială şi comportamente agresive.
Oamenii de ştiinţă au adăugat că nu pot identifica o legătură cauzală strictă între expunerea la o astfel de substanţă dăunătoare şi probleme în dezvoltarea neurologică a copiilor. Ce au identificat însă cu certitudine este legătura dintre nivelurile crescute ale acestor substanţe în probele de sânge şi urină ale femeilor însărcinate şi tulburări în dezvoltarea neurologică a copiilor lor. Creierul în dezvoltare al copiilor este vulnerabil la aceste chimicale, iar efectele produse sunt permanente.
In mai 2012, Dunos a solicitat efectuarea unei analize de laborator pentru stabilirea calitatii apei din reteaua publica care deserveste comuna Dumbravita. Rezultatul analizei de atunci mai jos
In rezultatul analizei se observa prezenta manganului intr-o concentratie care depaseste de 4 ori limita admisa prin legislatie. Sub presupunerea ca rezultatele studiului sunt corecte, trag un semnal de alarma pe aceasta cale si recomand prudenta in consum si in utilizarea la gatit a apei din reteaua Dumbravita, in special pentru femei insarcinate si copii.
Cu stima,
Octavian Oncioiu
buna, eu consider ca atata timp cat nu exista statie de epurare a apei nu avem cum sa avem o apa potabila. apa din Dumbravita nu e buna nici menajera… are foarte mult calcar, este o apa dura si ca atare toate instalatiile si aparatura electro-casnica sant distruse.